Open Atelier

Editie Halderberge gaat door!
In januari gaat het community art project “Ik vergeet je niet Openatelier Halderberge”, van Initiatiefneemster Anneke Wijn wederom van start. Gemeente Halderberge en diverse welzijnsinstellingen dragen het project een warm hart toe. Reacties van zowel professionals als deelnemers zijn zeer positief. Het project draagt bij aan vermindering van eenzaamheid en zorgt voor meer onderlinge verbindingen. Deze keer zijn ook de oud deelnemers (jongeren, ouderen en Oekraïense vluchtelingen) betrokken bij de organisatie. “Door samen in participatievorm het project door te ontwikkelen ontstaan er nog meer connecties”. “Deelnemers worden mede-eigenaar van het project en voelen zich medeverantwoordelijk, we maken het echt samen”, aldus Wijn.

In deze nieuwe editie van “Ik vergeet je niet open atelier” worden er meerdere lokale kunstenaars betrokken. Daarnaast breiden we het project verder uit met een “Ik vergeet je niet jeugdatelier “. Anneke geeft jonge cultuurondernemers de mogelijkheid om samen met Oekraïense kinderen kunstzinnig aan het werk te gaan.  Het project loopt tot en met 5 mei (een symbolische datum). Met alle deelnemers jong en oud, uit de wijk en uit Oekraïne organiseren we dan een eindmanifestatie. We kijken er enorm naar uit om in deze donkere dagen samen positief aan de slag te gaan waarbij we ons laten inspireren door kunst. Dit alles met de invalshoek vanuit Positieve Gezondheid. Doe je mee? Hieronder lees je hoe het werkt.

Hoe werkt het?

  1. Meld je aan via info@cc-educatie.nl of telefonisch via 06-29483604 (Anneke Wijn). Graag je naam, adres en telefoonnummer duidelijk vermelden. Natuurlijk nemen we je privacy in acht en worden je gegevens niet gedeeld.
  2. Na aanmelding ontvang je een bewijs van deelname met dit bewijs kun je GRATIS deelnemen!
  3. Locatie open atelier: Sint Annastraat 30 Oudenbosch, zolder (lift aanwezig).
  4. Data: 24 januari, 31 januari, 7 februari, 21 februari, 28 februari, 6 maart, 13 maart, 20 maart, 27 maart, 3 april.
  5. Tijd: tussen 19.00 tot 20.30 ben je welkom.
  6. Presentatie op bevrijdingsdag 5 mei.

Verbinding en contact

Draagt bij tot het ontstaan van nieuwe verbindingen en mooie gesprekken. Dit zal door het team van Anneke ook verder gestimuleerd worden gedurende het gehele traject. De kunstzinnige opdrachten zijn het middel waarmee nieuwe verbindingen worden gelegd. In het atelier worden de opdrachten toegelicht door de betrokken kunstenaars en gaan we samen aan de slag met verschillende technieken. Naast de bijeenkomsten in het atelier mogen deelnemers ook thuis aan de slag als ze dat willen. Er worden “Ik vergeet je niet” tasjes met mijmerschriftjes uitgedeeld (een al eerder toegepast succesvol onderdeel van het “Ik vergeet je niet” concept). Hierin worden gedachtenspinsels en inspiratie met elkaar gedeeld. Tijdens de workshops is er volop gelegenheid om met elkaar te overleggen en vragen te stellen over de technieken. En er is vooral ook veel ruimte om met elkaar te praten en te lachen.

Meld je aan!

Doe mee en meld je aan door te mailen naar: info@cc-educatie.nl. Geef daarbij je naam, adres en telefoonnummer door. Rechtstreeks bellen mag ook, naar Anneke: 06-29483604.

Deze kunstenaars doen mee!

Anneke Wijn

Bedenker en initiatiefnemer van Ik vergeet je niet in Halderberge, Roosendaal en Breda.

Ik werk vanuit mijn atelier in basisschool school de Schittering in Oudenbosch. In nauwe samenwerking met Gemeenten, GGD, zorg en welzijnsorganisaties, schooldirecties, kinderen, kunstenaars en ouderen ontwikkel ik sociaal maatschappelijke kunstprojecten waarbij participatie hoog in het vaandel staat. Deze initiatieven stimuleren de sociale cohesie in stad, dorp en wijk.

Met Community art projecten zoals Tijd van je leven en Ik vergeet je niet zetten we kunst in als middel. Op deze manier dagen we deelnemers uit om op ontdekkingstocht te gaan, nieuwe technieken te leren en nieuwe verbindingen te maken. Ik ben met veel passie en plezier projectleider voor deze trajecten.

Met “Ik vergeet je niet open atelier Halderberge ” willen we mensen de gelegenheid geven om op een laagdrempelige manier nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe mensen te ontmoeten. Vorig jaar hebben we een fantastische afsluiting gehad tijdens de kunst en atelierroute. Natuurlijk hopen we, dat we ook deze keer iedereen enthousiast kunnen maken om mee te doen. Het is inspirerend om te zien hoe kunst mensen, jong, oud, Halderbergenaar, Oekraïner met elkaar kan verbinden. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om samen met alle deelnemers en partners aan de slag te gaan.

Deze keer breiden we naast de volwassen workshops uit met een speciaal kinderatelier. De kinderworkshops starten in eerste instantie specifiek voor de kinderen in het vluchtelingencentrum.

Hopelijk tot ziens bij “Ik vergeet je niet”.

Website: www.cc-educatie.nl

Ira Louwe

“Kunst is de meest vredige manier om je emoties te uiten”

Als beeldend kunstenaar en vormgeefster haal ik mijn inspiratie uit de natuur en gesprekken met mensen. Ik probeer me altijd te focussen op het positieve. Die momenten en de bijbehorende emoties probeer ik te vertalen in mijn kunst. Dit doe ik door middel van typografie, digitale vormgeving en beeldend werk.

Mijn passie ligt in het implementeren van creativiteit in het alledaagse leven, en bewuster leren genieten van de kleine momentjes die ons gelukkig maken. Mijn doel zal dan ook zijn om de deelnemers na elke bijeenkomst met een blij, voldaan gevoel naar huis te laten gaan.

De komende weken gaan we onder andere aan de slag met geluksmomentjes in ons leven. Ik weet zeker dat we elkaar sprankeltjes licht en creativiteit gaan geven. Ik heb er zin in!

Nicole Nieuwkerk

Schilderen is het liefste wat ik doe. Ik werk op canvas, leer en stof. Een van mijn specialiteiten is het maken van muurschilderingen binnenshuis.

Daarnaast heb ik een grote passie voor mode en beschilder ik tweedehands kleding. Ik maak van bestaande vintage items nieuwe unieke kledingstukken. Schoenen bewerk ik ook. Dit alles doe ik ook op aanvraag. Deze kleren zijn in mijn ogen persoonlijke kunstwerken die ik voor iemand op maat maak.

Ik vind het leuk om mijn techniekkennis over te dragen en een ander verder op weg te helpen. Bij het project Ik vergeet je niet (open atelier) vertalen deelnemers hun eigen verhalen in de kunstwerken die we samen gaan maken. Ik kijk er naar uit om te helpen bij het verbeelden van deze verhalen.

Wim Hansum

Wim is afgestudeerd in fotografie aan de Academie van Schone Kunsten in Turnhout en heeft daar zijn beeldtaal ontwikkeld. Hij streeft ernaar om de diepere lagen in zijn foto’s vast te leggen en de foto leesbaar te maken. De foto moet het verhaal vertellen, maar ook voldoende ruimte aan de kijker bieden om een eigen invulling te geven. 

Het liefst fotografeert Wim verstilde levens, een situatie waarbij alles samenkomt, het juiste licht, de compositie, het lijnenspel en alle facetten die het verhaal compleet maken. Deze manier van werken en kijken sluit perfect aan bij het “Ik vergeet je niet project”, waarin Wim op zoek gaat naar bijzondere verhalen met en van de deelnemers.

Inge van Rijsbergen-Brekelmans

Na haar modeopleiding heeft Inge van Rijsbergen-Brekelmans uit Standaarbuiten 20 jaar als modeontwerpster gewerkt. In haar atelier is zij zich verder gaan ontwikkelen als beeldend kunstenaar. Inge beheerst vele technieken op textielgebied en combineert haar werk vaak met boetseren en schilderen.

Inge experimenteert graag met alles wat op haar pad komt, vooral het werken met afgedankte- of restmaterialen ziet zij als een uitdaging. Haar levensgrote installaties zijn meestal maatschappij kritisch. Haar inspiratiebron is het dagelijkse leven: vrouw zijn, ouder worden, eenzaamheid, vergankelijkheid, dierenleed of het milieu. 

De levensgrote installaties van Inge roepen vaak emoties op: ‘Kunst hoeft niet altijd mooi te zijn, het moet je vooral raken‘.

'Ik vergeet je niet' in 2023

'Ik vergeet je niet' in 2022

'Ik vergeet je niet' in 2021

'Ik vergeet je niet' in 2020

Ik vergeet je niet

Een initiatief van CC-educatie. In samenwerking met gemeente Halderberge.